نوع مقاله : پژوهشی اصیل
نویسنده
دکتری مدیریت ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده
هدف: بازاریابی ورزشی بهعنوان یک علم و عملیات بازاریابی خاص، نقش بسیار مهمی در توسعه و پیشرفت ورزش دارد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی موانع توسعۀ بازاریابی ورزشی استان گیلان بود.
روش: این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری دادهها توصیفی - پیمایشی بوده که بهصورت میدانی انجام شد. جامعه آماری تحقیق را مربیان و کارشناسان فعّال ورزشی استان گیلان (اعم از زن و مرد) تشکیل دادند و نمونۀ آماری براساس جامعۀ هدف و فرمول کوکران 278 نفر تعیین شد. ابزار اندازهگیری، پرسشنامۀ محققساختهای بود که موانع بازاریابی ورزشی را با 28 سوأل اصلی در چهار حوزۀ موانع مدیریتی، اقتصادی، ساختاری و فنآوری در مقیاس پنج درجهای لیکرت از 1 (خیلی کم) تا 5 (خیلی زیاد) اندازهگیری کرد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط صاحبنظران حوزۀ تحقیق تأیید شد و پایایی آن براساس ضریب آلفای کرونباخ 83/0 درصد گزارش شد. تجزیهوتحلیل دادههای تحقیق در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرمافزار SPSS 23 انجام شد.
یافتهها: یافتههای تحقیق نشان داد رتبه موانع توسعۀ بازاریابی ورزشی استان گیلان چنین است: رتبۀ اول: موانع و مشکلات مدیریتی، رتبۀ دوم: موانع و مشکلات اقتصادی، رتبۀ سوم: موانع و مشکلات ساختاری و رتبۀ چهارم: موانع و مشکلات فنآوری بود (001/0 P ≤). در حیطۀ مدیریتی: گویۀ "بیثباتی جایگاه مدیران در سطوح مختلف ورزش استان" از مهمترین موانع بهشمار میرفت. در حیطۀ اقتصادی: گویۀ "عدم وجود قوانیناقتصادی مناسب جهت حضور سرمایهگذاران" از مهمترین موانع بود. در حیطۀ ساختاری: گویۀ "کمبود اماکن ورزشی مناسب برای برگزاری رویدادهای ورزشی" از مهمترین موانع بهشمار میآمد و همچنین در حیطۀ فنآوری، گویۀ "عدم استفاده از فنآوریها در توسعۀ بازاریابی ورزشی" از مهمترین موانع بود.
اصالت و ابتکار مقاله: محقق در این مقاله به بررسی موانع و مشکلات توسعۀ بازاریابی ورزشی پرداخت و تدوین، اجرا و ارزیابی راهبردهای صحیح بازاریابی ورزشی را برای رفع موانع و مشکلات توسعۀ بازاریابی ورزشی پیشنهاد نمود. به نظر میرسد نتایج این تحقیق برای استانهایی که بهدنبال توسعۀ بازاریابی ورزشی هستند، مؤثر و ارزشمند باشد.
کلیدواژهها