راهنمای نویسندگان
همینکه مقاله به نشریه ارسال گردید، برای ارزیابی به متخصصان مستقل در این زمینه ارسال و از داوران خواسته میشود تا در مورد اعتبار، اهمیت و اصالت مقاله قضاوت کنند. در ادامه فرآیند بررسی داوران توضیح داده شده است. همچنین از این توضیحات میتوان برای مقالات ارسالی استفاده نموده و مطمئن شد تا حد امکان مقاله خوبی به رشته حریر درخواهد آمد. مقالات به داوران دوسو ناشناس متخصص و مورد اعتماد سپرده میشود، تا درمورد کیفیت و تناسب آن برای چاپ در این نشریه اطمینان حاصل شود. نظرات داوران علاوه بر اینکه نوعی کنترل کیفیت برای مجلات دانشگاهی است، منبع مفیدی برای بازخورد به نویسندگان است تا کمک کند مقاله قبل از انتشار بهبود یابد. در بهترین حالت، این مرور فرایندی مشارکتی است، و با تعامل نویسندگان و داوران و برای بهبود مقالات صورت میگیرد.
نشریه کسبوکار در ورزش و دقت در داوری
همه مقالات پژوهشی که به این نشریه ارسال میشوند بر اساس غربالگری اولیه مدیر داخلی نشریه بررسی و سپس طی داوری به روش دو سو ناشناس و بر اساس اهداف و موضوع آن بررسی میگردند. در نهایت، با یک یا دو دور رفتوبرگشت میان داوران و نویسندگان نتیجه تصمیم سردبیر به اطلاع آنان میرسد.
داوری دوسو ناشناس
داوری در این نشریه به شیوهای است که داوران و نویسندگان همدیگر را نشناسند.
در بررسی مقاله ارسالی، مراحل ذیل طی میشوند:
مرحله 1: ارزیابی سردبیر
هنگامیکه مقاله شما به تحریریه نشریه میرسد، مورد ارزیابی اولیه قرار میگیرد تا بررسی گردد آیا این مقاله برای نشریه مناسب است؟ همچنین، به سؤالات زیر پاسخ داده میشود:
- آیا مقاله حاضر مناسب این نشریه است؟ آیا به خوبی و با توجه به اهداف و محدوده نشریه تناسب داشته و آن را پوشش میدهد؟
- آیا از دستورالعملهای راهنمای نویسندگان به خوبی پیروی شده است؟ آیا مقاله با الزامات اساسی نشریه مانند تعداد کلمات، وضوح زبان و قالب (فرمت) مطابقت دارد.
- آیا نویسنده همه موارد مورد نیاز برای بررسی همکاران شامل چکیده، جزئیات وابستگی نویسنده، داده و اطلاعات حامیان پژوهش را قید نموده است؟
- آیا ادبیات تحقیق کافی و مرتبط برای موضوع پژوهش وجود دارد؟
اگر مقاله شما از این بررسیهای اولیه عبور نکند، ممکن است سردبیر بلافاصله مقاله را رد کند. این نتیجه، بهعنوان "رد میز" شناختهشده و تصمیمی است که بر اساس تجربه سردبیر/ دبیران تخصصی اتخاذ میشود. از مزیتهای این بررسی این است که چنانچه مقاله ارسالی مناسب این نشریه نباشد، با این غربالگری اولیه امکان اخذ یک تصمیم سریع میسر شده و به نویسنده این امکان را میدهد که مقاله خود را به سرعت به نشریه دیگری ارسال کند.
لیکن، چنانچه مقاله شما ارزیابی اولیه را پشت سر گذارد، به مرحله بعدی داوری میرود.
مرحله 2: اولین مرحله داوری
سپس سردبیر با محققان متخصص و مرتبط با زمینه مقاله تماس میگیرد و از آنها میخواهد مقاله را بررسی کنند. معمولاً برای هر مقاله حداقل دو داور مورد نیاز است. از داوران خواسته میشود مقاله ارسالی را بخوانند و نظر دهند. بنابراین، آنها موارد زیر را بررسی میکنند:
- آیا مقاله اصیل یا جدید است.
- طرح و روش تحقیق به خوبی شرح داده شده باشد تا دیگران بتوانند کارهایی را که نویسندگان انجام دادهاند تکرار کنند.
- آیا نتایج بهطور مناسب و واضحی ارائه شده باشد.
- نتیجهگیریهای مندرج در مقاله قابل اعتماد، قابل توجه و مورد حمایت ادبیات تحقیق باشند.
- مقاله با محدوده و حوزه نشریه متناسب باشد.
- تحقیق انجامشده از استاندارد کافی برای چاپ در نشریه برخوردار باشد.
- لطفاً توجه داشته باشید که اگر قبلاً دادههای تحقیق خود را بهصورت عمومی به اشتراک نگذاشتهاید، داوران همکار ممکن است درخواست کنند تا مجموعه دادههای شما را ببینند تا از اعتبار نتایج در مقاله شما پشتیبانی کنند.
- وقتی سردبیر گزارشهای داور را دریافت نموده و ملاحظات لازم را در نظر گرفت، نویسنده را از نتیجه ارزیابی خود آگاه میسازد. همچنین گزارشهای بازبینی داوران همراه با راهنماییهای اضافی خود را در اختیار وی قرار میدهد.
- در صورت پذیرش صریح، به نویسنده/ نویسندگان تبریک گفته، و به اطلاع او میرساند که مقاله آماده انتقال به مرحله انتشار است. اما باید توجه داشت که این همیشه متداول نیست و اغلب اوقات، داوران پیشنهادهایی برای بهبود و اصلاح مقاله خواهند داشت و نویسنده نیاز به تجدیدنظر در مقاله خود و ارسال مجدد آن دارد. اما ممکن است سردبیر در نهایت تصمیم بگیرد مقاله را رد کند.
- لطفاً توجه داشته باشید که تصمیم نهایی برای مقاله و نیز انتخاب داوران در اختیار سردبیر است.
مرحله 3: بازنگری مقاله و ارسال مجدد
بهطور معمول، سردبیر و داوران کمک میکنند تا سطح کیفی مقاله ارسالی قبل از انتشار بهبود یابد. آنها ممکن است فقط چند توصیه کوتاه داشته باشند یا قبل از اینکه مقاله شما برای چاپ پذیرفته شود، تغییرات اساسیتری را پیشنهاد دهند. بنابراین، در این مرحله، شما وقت کافی دارید تا مقاله خود را بر اساس نظرات داوران اصلاح کرده و آن را مجدداً ارسال کنید.
هنگامیکه مقاله را دوباره ارسال میکنید، سردبیر اصلاحات را بررسی میکند. سپس آن را برای دور دوم داوری ارسال و از آنان میخواهند نحوه پاسخ شما به نظرات آنها را ارزیابی کنند. پس از این، ممکن است از شما خواسته شود تا تجدید نظرهای بیشتری انجام دهید. اما اگر به نظر سردبیر اصلاحات صورت گرفته کافی نباشند، مقاله ممکن است رد شود.
مرحله 4: پذیرش مقاله
پس از دریافت پذیرش از داوران، مقاله وارد فرایند آمادهسازی برای انتشار میشود.
بدیهی است که تیم تحریریه بسیار تلاش میکند تا در کمترین زمان ممکن، مقالهها را تعیین تکلیف نمایند. با این حال، ممکن است این بخش از فرآیند مدتی طول بکشد. در مرحله اول، سردبیر با داوران متخصص و واجد شرایط در دسترس تماس میگیرد. احتمالاً هیچکس نمیتواند با هر درخواست بازبینی که از سوی داوران دریافت مینماید، موافقت کند. بنابراین، غیرمعمول نیست که یک مقاله چندین دوره تجدیدنظر را پشت سر بگذارد تا اینکه سردبیر داورانی را پیدا کند که هم مایل و هم قادر به پذیرش داوری باشند.
پیشنهاد میشود هنگامیکه نظرات داوران را دریافت میکنید، سعی کنید از انتقاد داوران به مقاله خود آزرده خاطر نشوید، هر چند که این کار سخت باشد. گاهی مفید است که گزارش داور برای چند روز کنار گذاشته شود. در این صورت، راحتتر میتوان نظرات منتقدان را مورد بررسی قرار داد. سپس با صرف کمی وقت و بررسی توصیههای سردبیر و داوران میتوان تصمیم گرفت که در پاسخ چه تغییراتی در مقاله خود ایجاد نمایید. بنابراین، با در نظر گرفتن نکات اشاره شده ایشان اطمینان حاصل شود که نسخه نهایی مقاله تا حد ممکن قوی و تأثیرگذار است. مهم است که نویسندگان مطمئن شوند به همه نظرات داوران و سردبیر توجه کافی کردهاند.