نشریه کسب و کار در ورزش

نوع مقاله : مطالعه موردی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

2 دانشیار گروه مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

3 استاد مدیریت ورزشی، دانشکده علوم ورزشی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

4 استادیار گروه مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

10.22051/sbj.2025.48614.1188

چکیده

هدف:  پژوهش حاضر به تحلیل الزامات و تعاملات اکوسیستم استارت­اپ‌­های ورزشی در ایران پرداخته است.
روش:  تحقیق از نوع اکتشافی و با ماهیت کیفی است. در این راستا با استفاده از روش نمونه‌­گیری هدفمند و گلوله برفی، با 16  نفر از خبرگان حوزه کارآفرینی و استارت­اپ­‌های ورزشی شامل بنیان­گذاران استارت­اپ­‌های ورزشی، رؤسای پارک­‌های علم و فناوری و مراکز رشد، اساتید دانشگاه و نخبگان حوزه کارآفرینی ورزشی، مصاحبه‌­های عمیق نیمه­‌ساختاریافته انجام شد سپس داده‌­های حاصل با  استفاده از روش گرندد تئوری و رویکرد گلیزر مورد تجزیه و تحلیل گرفتند.
یافته‌ها: با تحلیل یافته­‌های پژوهش و شناسایی ارزش‌­های فرهنگی به عنوان مقوله محوری، الزامات اکوسیستم حول مقوله محوری در سه دسته زیرساخت­‌ها، پیش نیازها و شکل­‌گیری انواع سرمایه (سرمایه انسانی، سیاسی و اجتماعی) دسته‌­بندی و ارائه شد. سپس به تعیین روابط بین اجزاء بر اساس الزمات ارائه­شده پرداختیم.
اصالت و ابتکار مقاله: این پژوهش بر این نکته تاکید دارد که صرف وجود منابع و یا شناخت اجزاء اکوسیستم، ضامن موفقیت و ارتقاء اکوسیستم­‌های استارت­اپی نیست بلکه باید نقش هر جزء و نحوه تعامل آن با سایر اجزاء نیز مشخص شود تا به تصمیم‌­گیرندگان عرصه ورزش کمک ­کند، به درستی در مورد اقدامات خود برای ساخت اکوسیستم مطلوب و رشد آن تصمیم بگیرند. در واقع با شناخت نقش هر یک از اجزاء و تعیین اجزاء ضعیف و یا گمشده، الزامات تغییر و یا بهبود هر جزء در اکوسیستم نیز مشخص خواهد شد.

موضوعات